tornar
 • Subministrament Immediat d'Informació (SII)

  PUBLICAT: 03 · 03 · 2017
  • Imatge: Ariadna Àlvarez

   Imatge: Ariadna Àlvarez

  Des de fa varis anys, l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) vol implantar un nou sistema de gestió de l’IVA (Subministrament Immediat d'Informació - SII), que finalment s’ha concretat en el Reial Decret 596/2016, de 2 de desembre. Es tracta d'un sistema que entra en vigor el proper 1 de juliol de 2017 de forma obligatòria per a totes les empreses que presenten l’IVA mensualment. Es calcula que el nou sistema incideix sobre uns 63.000 contribuents, que representen aproximadament el 80% del total de la facturació empresarial d'Espanya.

  Amb l’entrada en vigor del SII, els llibres registre d’IVA s’hauran d’enviar telemàticament a l’Agència Tributària amb una periodicitat diferent a l’actual i també canviarà la informació que inclouran. Aquesta normativa encara està pendent d'una regulació definitiva en el contingut del fitxer per enviar els Llibres registre d’IVA a l’AEAT.

  Ribas Àlvarez Assessors i Consultors SL va organitzar el 2 de Març a l’Auditori del Centre (c. sèquia, 7, Girona), una sessió informativa acurada i minuciosa, per informar a les empreses sobre aquest gran canvi en la relació amb l’Administració Tributària en la que es va explicar en detall el funcionament del nou sistema, el nou supòsit d'infracció tributària i altres aspectes realment rellevants. La sessió va comptar amb més de 135 assistents.

  Segons l’AEAT, el nou sistema podrà agilitzar la gestió de l’IVA, permetrà al contribuent obtenir dades fiscals amb registres declarats i contrastats d'IVA per consultar i corregir, reduir requeriments i determinades obligacions formals, estandaritzar els llibres registre d’IVA, agilitzar també devolucions...

  No hi ha dubte que es tracta d’un gran canvi per a les empreses obligades i que indirectament afecta a les no obligades, i caldrà extremar la pulcritud i l’adequació a la normativa dels registres comptables i declaracions fiscals.

  Ribas Àlvarez Assessors i Consultors SL